top of page

REBECKA PERSHAGEN

 

Hon gjorde succé på Stockholm Fringe Festival 2014 med verket The First and Last Dance (för vilken hon tilldelades Audience Choice Award) och återvände till 2015 års upplaga av festivalen, med urpremiären av sin första sceniska monolog på sex år: Daddy Issues

 

Mindre än ett år senare har Daddy Issues spelats flertalet gånger i Stockholm och på olika platser i Sverige, bl.a. Fria Teatern, Stockholm Pride 2016 och Gothenburg Fringe Festival 2016, där hon vid den sistnämnda erhöll hon Most Provocative Award för föreställningen. Under 2017 hägrar fler föreställningar i Sverige samt gästspel utomlands, i Köpenhamn och London.

 

Rebecka är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg, där genombrottet skedde med den självbiografiska monologen Alice Rebecka Teresia (2009). Hon har sedan examen 2010 kombinerat anställningar i Sverige och Norge med egna konstnärliga projekt, bl.a. boken Vesper (2013).

 

Hennes mobilapp, det teknologiska teaterhuset Tempus Fugit, tilldelades Stockholms stads Innovationsstipendium 2014, och de nu över 30 specialskrivna audioverken som appen innehåller kan upplevas i bl.a. London, Berlin, Pyongyang, Torshavn (Färöarna) och Edinburgh. Som skribent trendade även hennes komiska text "DIY: Ragga upp din egen Kulturman" i sociala medier 2014. 

 

Utöver att skriva pjäser för Tempus Fugit och för scenen är hon verksam som DJ, föreläsare, sångerska och dragqueen, och hon undervisar även i performanceteknik.

 

Våren 2017 arbetar hon tillsammans med och i Marina Abramović:s nya verk The Cleaner  i Eric Ericssonhallen Stockholm.

 

Läs mer på hennes hemsida här.

OM DADDY ISSUES

"Då jag själv har haft övervägande relationer med äldre män var ämnet någonting jag kände att jag ville utforska sceniskt, i synnerhet med den rådande bilden av unga kvinnor som undergivna i förhållande till äldre män i kärleksrelationer.

 

Jag ville göra en föreställning med kvinnan som protagonist. Med hennes attraktion, njutning och drömmar i fokus.

Men samtidigt också om det stigma som drabbar människor i allmänhet, och kvinnor i synnerhet, som går emot normer.

 

Allt stoff i föreställningen är baserat på saker jag upplevt eller fått sagda till mig, av mer eller mindre välvilliga människor.

 

Det blir också många komiska element när man bryter ner människors fördomar och hemsnickrade förklaringsmodeller för andras beteende, vilket jag tycker är otroligt underhållande och är något jag verkligen velat ta fasta på i föreställningen.

 

Responsen har hittills varit överväldigande, och de samtal och brev jag fått från främlingar har många gånger rört mig till tårar. Vi är långt ifrån klara. Ingen är fri förrän alla är fria!"

Foto: Isabelle Pedersen

Foto: Isabelle Pedersen

bottom of page